Guide till jobbet

Sikte mot chefskap

Långa arbetstider och ensamheten på toppen är inget som skrämmer unga akademiker. Allt fler vill bli chef och karriärcoachen Nina Jansdotter visar hur du når det målet.
Varannan ung akademiker som arbetat ett par år vill ha en chefspost inom den närmaste tiden, enligt en undersökning från Jusek. Siffran visar på en attitydförändring som skett de senaste tre åren, menar Nina Jansdotter, karriärcoach och författare.

– En period fanns det en oro inom näringslivet för att det var för få unga som visade intresse för att bli chef, men nu finns både ledarpotential och vilja. Det är positivt.

Nina Jansdotter tror att det växande intresset för chefskap handlar om ökad individualism i samhället och om att de yngre på arbetsmarknaden vill ha möjlighet att styra över sin situation på jobbet.

– De vill kunna driva egna projekt och visioner. Lönen är en annan faktor som ökat i betydelse på senare år för unga akademiker.

Hur ska man då göra nå en chefsposition? Här är Nina Jansdotters råd:

• Sätt upp ett tydligt mål för vad du vill uppnå.

• Prata med någon av dina chefer och berätta om ditt mål. Undersök läget, finns det någon öppning de närmaste åren? Om du har en chef som är osäker och rädd om sin position är det inte honom du ska prata med i första hand. Sök dig till chefer som är villiga att hjälpa dig. Skaffa dig en mentor eller annat bollplank.

• Tala om att du är intresserad av att gå på en ledarskapsutbildning. Om inte ditt företag vill investera i en sådan är det väl värt att göra det själv.

• Rör dig i sammanhang, till exempel ledarskapskonferenser, där det finns chefer som du kan lära dig av och knyta kontakter med.

• Se till att inte vara en tyst presterare. Håll dig framme och synliggör dina resultat, till exempel vid utvecklingssamtal och löneförhandlingar. Sitt inte tyst och hoppas på att någon ska se att du är duktig. Ta plats, ta upp dina idéer på möten, visa att du finns!

• Ha inte för vassa armbågar. Då skapar du fiender som ser dig som ett hot som ska elimineras. Ledarskap handlar om att vara lyhörd för andra människor och att man kan kommunicera. Om man är för ensam går det inte att göra karriär.
Jobb i Fokus

Upptäck världen som reseledare

Du som längtar efter en spännande utmaning skall absolut ansöka som reseledare hos STS Alpresor. Du har chansen att få arbeta med positiva människor i den vackraste och mest stimulerande miljö som finns; Alpernas paradis. Det är dessutom en mycket fin merit inför framtiden.
Branscher & yrken

Gruvarbetare

Gruvindustrin har förändrats till att bli en högteknologisk bransch och att vara gruvarbetare är därför inte längre ett tungt arbete på samma sätt som det var tidigare. Numera behöver man snarare personer som är duktiga på att köra maskiner via dator och joystick än som är starka med släggan.
Guide till jobbet

Så fixar du sommarjobbet

Checklista med åtta enkla och snabba tips.
LÄs mer om: Hitta jobbet

Så skriver du en jobbansökan

När du snickrar ihop en jobbansökan är det viktigt att fundera på vilket sätt du matchar de kvalifikationer som efterfrågas i platsannonsen.
LÄs mer om: Ansökan

Sikte mot chefskap

Långa arbetstider och ensamheten på toppen är inget som skrämmer unga akademiker.
LÄs mer om: Karriär

Framtidsyrken

Funderar du över vilken utbildning du ska välja? Då kan det vara en bra idé att sätta sig in i hur arbetsmarknaden för olika yrken kommer att se ut om fem år.
LÄs mer om: Karriär

Lagar & regler

Regler om arbetstid vid sommarjobb

Regler för dig som är under 18
LÄs mer om: Lagar

Skatteavdrag för dig som pluggar på annan ort

Du som studerar på universitet/högskola och åker hem på sommaren och jobbar har möjlighet att få avdrag.
LÄs mer om: Ekonomi

Håll koll på pengarna

Privatekonomens bästa tips inför sommarjobbet.
LÄs mer om: Ekonomi

Vad ska man betala i skatt när man sommarjobbar?

Vägledning i skattedjungeln för dig som ska jobba extra.
LÄs mer om: Ekonomi

Antal jobb på siten just nu!

2930
Branscher & yrken
Psykolog
Som psykolog möter man människor som har det svårt i livet på olika sätt.

Läkare
Läkare spelar en central roll inom sjukvården. Jobbet kräver en förmåga att kombinera medicinska kunskaper med mänsklig förståelse.

Flygledare
En flygledares huvuduppgift är att vägleda flygplanen genom luftrummet på ett säkert, smidigt och miljövänligt sätt.

Arkitekt
En arkitekt ritar byggnader av olika slag. Det kan vara allt från villor och lägenheter till simhallar och kontor.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!FrÅga om sommarjobb
Är du osäker på dina rättigheter och skyldigheter när du jobbar. Fråga oss om allt från anställningsbevis till semesterersättning.
ställ din fråga
Undersökning

Vilken är din drömbransch?

IT & telekom
Finans
Handel
Industri
Hotell & restaurang
Vård & omsorg
Stat & myndigheter
Bygg
Annan