Guide till jobbet

Sommarjobba utomlands

Har man haft lite problem med att hitta ett sommarjobb här hemma i Sverige eller rent av känner att man behöver en total förändring, kan ett jobb utomlands under en period vara ett alternativ. Själva tanken på att få besöka ett helt nytt land, få ta del av en ny kultur och ett nytt språk kan vara oerhört frestande.

Vilket land?

Det första du måste besluta dig för är var någonstans du skulle vilja jobba. Här gäller det att vara en smula förnuftig och ta hänsyn till dina kunskaper om var du vill åka. Det ultimata kan kanske vara att inte åka själv utan planera sitt sommaräventyr tillsammans med en vän och förlägga sommarjobbet till något land ni kanske har besökt tidigare.

Ett annat sätt att begränsa alla de potentiella platser man skulle vilja jobba i är att överväga dina möjligheter att hitta bostad och hitta jobb. Har du kanske en bekant eller något form av nätverk knutet till ett särskilt land kan det innebära en enorm trygghet.

Du ska också fundera lite över om du vill vara låst till en specifik plats eller om du gärna skulle vilja resa runt och prova på lite olika saker på olika destinationer. Är det senare något för dig så kan det kanske vara en god ide att välja en så kallad säker destination i själva inledningsfasen. Det vill säga att du börjar med ett sommarjobb som inte ligger allt för långt hemifrån. Alternativt att du känner någon som har kontakter så att ditt sommarjobb är säkrat, åtminstone för ett tag.

Hitta jobbet

Det bästa är förstås om man kan hitta ett jobb innan man åker. Väl på plats kommer det främst handla om jobb som inte kräver någon större erfarenhet. Det kan till exempel vara arbete på barer och restauranger, utdelning av flygblad, försäljning eller enklare administrativa jobb. Dessa förslag hör förmodligen inte till de mest åtråvärda jobb som finns, men det ger dig en start och du får förmodligen betalt per dag eller vecka.

För att lägga beslag på den här typen av sommarjobb får man helt sonika gå in på barer, butiker och andra företag och prata med föreståndaren, ägaren eller chefen. Presentera dig, se till att lämna kontaktuppgifter och hör av dig efter ett par dagar igen. Räkna inte med att de ringer tillbaka och erbjuder dig ett jobb, här gäller det att vara framåt. Har du ingen speciell erfarenhet men vet vad du kan så framhäv det. Var ärlig! Det absolut värsta som kan hända är ju faktiskt bara att chefen ska komma ihåg vad du sa i framtiden.

Går du bet på att hitta ett jobb händer det inte så väldigt mycket. Du åker helt sonika hem och fortsätter att göra vad det nu var du gjorde innan resan började. Om du å andra sidan hittar ett jobb en hel sommar att se fram emot med nya erfarenheter och nya bekantskaper.

Förbered dig noga

Det är bra att undersöka vilken typ av kompetens som efterfrågas mest i de länder du är intresserad av. På så sätt kan du lätt matcha dina erfarenheter, vilket gör att du lättare kommer hitta jobb på den plats du bestämmer dig för.

Sen bör man se över sitt ekonomiska läge. Att ge sig iväg utomlands för att arbeta kräver en budget och ett sparkapital. Du kan naturligtvis ha ordnat ett jobb innan du åker eller ha turen att få en anställning som på en gång ger dig tillgång till en bra levnadsstandard. Men det kan också visa sig att din lön inte ens täcker dina boendekostnader. Därför är en buffert ett måste som ekonomisk trygghet – inte minst om något oförutsägbart händer.

Bostad är en annan sak som det är göra så mycket research som möjligt om innan du åker. Kanske finns det någon internetsajt där lediga lägenheter annonseras ut, eller så kan du försöka hitta en mäklare som du kan ta kontakt med innan du åker. Om inte annat så är det bra att kolla upp prisvärda hotell och vandrarhem innan du åker, så har du en trygghet om du inte skulle hitta en lämplig bostad på direkten.

Glöm inte heller att prata med ditt försäkringsbolag för att se vilket skydd du behöver innan du åker iväg. Kontrollera också om du behöver vaccinera dig.
Jobb i Fokus

Upptäck världen som reseledare

Du som längtar efter en spännande utmaning skall absolut ansöka som reseledare hos STS Alpresor. Du har chansen att få arbeta med positiva människor i den vackraste och mest stimulerande miljö som finns; Alpernas paradis. Det är dessutom en mycket fin merit inför framtiden.
Branscher & yrken
Gruvarbetare

Gruvarbetare

Gruvindustrin har förändrats till att bli en högteknologisk bransch och att vara gruvarbetare är därför inte längre ett tungt arbete på samma sätt som det var tidigare. Numera behöver man snarare personer som är duktiga på att köra maskiner via dator och joystick än som är starka med släggan.
Guide till jobbet
Få fart på karriären

Få fart på karriären

Fyra tips om karriärplanering.
LÄs mer om: Karriär

Framtidsyrken

Framtidsyrken

Funderar du över vilken utbildning du ska välja? Då kan det vara en bra idé att sätta sig in i hur arbetsmarknaden för olika yrken kommer att se ut om fem år.
LÄs mer om: Karriär

Svensk i Norge

Svensk i Norge

Från början var det pengarna som lockade Oscar Reuterwall till Oslo. Nu är det vännerna och gemenskapen bland svenskarna som håller honom kvar.
LÄs mer om: Utland

Bli en ovärderlig sommarjobbare

Bli en ovärderlig sommarjobbare

Punktlistan som gör dig ovärderlig på jobbet.
LÄs mer om: Inspiration

Lagar & regler

Jobba i Norge?

Om du ska flytta till eller jobba i Norge är det alltid bra att känna till vad som gäller och vad du bör tänka på som svensk. Här får du några praktiska råd.
LÄs mer om: Utland

Håll koll på pengarna

Privatekonomens bästa tips inför sommarjobbet.
LÄs mer om: Ekonomi

Vad ska man betala i skatt när man sommarjobbar?

Vägledning i skattedjungeln för dig som ska jobba extra.
LÄs mer om: Ekonomi

Jobba vitt!

Om du jobbar svart får du bland annat sämre grundlön, ingen övertidsersättning, inget arbetsintyg eller sjukersättning.
LÄs mer om: Ekonomi

Antal jobb på siten just nu!

3165
Senaste jobben
  • Kundmottagare till mässa
  • Sjuksköterska till hälso- och sjukvårdsenhet i sommar
  • Sommarjobb som terminalarbetare
  • Sommarjobb / Administratör till framgångsrika Eltel
  • Bli Due Diligence , Onboarding specialist på storbank
  • Erfaren undersköterska till bemanningspool i Danderyd
  • Statist - Extrajobb. Statister sökes för inspelning i Linköping
  • Restaurang Göteborg söker servispersonal till sommarsäsongen 2018
  • Studenter sökes till jobb som växeltelefonist!
  • Sommarjobb som ekonomiassistent hos Marlun Ekonomi , Redovisning AB
Branscher & yrken
Psykolog
Psykolog
Som psykolog möter man människor som har det svårt i livet på olika sätt.

Läkare
Läkare
Läkare spelar en central roll inom sjukvården. Jobbet kräver en förmåga att kombinera medicinska kunskaper med mänsklig förståelse.

Flygledare
Flygledare
En flygledares huvuduppgift är att vägleda flygplanen genom luftrummet på ett säkert, smidigt och miljövänligt sätt.

Arkitekt
Arkitekt
En arkitekt ritar byggnader av olika slag. Det kan vara allt från villor och lägenheter till simhallar och kontor.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!FrÅga om sommarjobb
Är du osäker på dina rättigheter och skyldigheter när du jobbar. Fråga oss om allt från anställningsbevis till semesterersättning.
ställ din fråga
Undersökning

Vilken är din drömbransch?

IT & telekom
Finans
Handel
Industri
Hotell & restaurang
Vård & omsorg
Stat & myndigheter
Bygg
Annan