Guide till jobbet

Sommarjobbet öppnar dörrar

Ett sommarjobb är ett ypperligt tillfälle att tillskansa sig arbetslivserfarenhet. Med lite god vilja, en smula kreativitet och några månaders arbete kan man skaffa sig nya lukrativa erfarenheter att lägga till sitt växande CV.

Allt arbete som du utför eller har utfört har gett dig kunskaper som du kan bygga på med annat. Dessa erfarenheter är helt enkelt början på din fantastiska karriär. Det bästa av allt är att alla erfarenheter är goda erfarenheter.

Har du jobbat ensam i ett lager med att fylla på hyllorna...
Tja, då ligger det nära till hands att dra slutsatsen att du under en period av din karriär var produktchef för påfyllnadsenheten. En benämning som påvisar arbetslivserfarenhet, ansvar, förmåga att hålla många bollar i luften samt göra adekvata prioriteringar framgångsrikt. Var ni flera som arbetade i påfyllnadsenheten kan du med fördel även lägga till lagarbete och social kompetens.

Det är väldigt ofta som man får höra: ”Jag har ingen arbetslivserfarenhet.”
Men innan man överväger ett sådant uttalande är det viktigt att veta att allt som du någon gång har gjort har gett dig erfarenhet. Allt räknas, vare sig du har fått betalt eller arbetat Pro Bono.

Även om du bara har arbetat två veckor på den lokala campingen och tömt latriner eller promenerat kvarterets hundar så är det arbetsuppgifter som visar att du har en motivation att gå upp varje morgon och utföra en dags hårt arbete. Alla arbetsuppgifter, även de mest banala sådana, klingar bättre än att du legat på soffan under hela din studietid, käkat mikromat och följt såpoperor.

Så, vilka färdigheter kan man då skaffa sig under ett sommarlov? Säg till exempel att du skulle besöka Röda Korsets insamlingsbasarer och erbjuda dig själv som volontärarbetare. Du möter människor, svarar på frågor och ger kanske några anvisningar. Grattis! Du har nu tränat dina kommunikativa färdigheter. Om vi sedan antar att du kanske får ta hand om försäljningen, diskutera prissättning eller kanske rent av stå i kassan så skaffar du dig försäljningskompetens.

Kommunikativ förmåga och försäljningserfarenhet ser bra ut i ditt CV. Kan du även komplettera detta med ett personligt uttalande från den projektansvarige ger du framtida potentiella arbetsgivare en god inblick i dina färdigheter. Färdigheter som låter dem bedöma både din karaktär, din potential och din prestationsvilja.
Jobb i Fokus

Upptäck världen som reseledare

Du som längtar efter en spännande utmaning skall absolut ansöka som reseledare hos STS Alpresor. Du har chansen att få arbeta med positiva människor i den vackraste och mest stimulerande miljö som finns; Alpernas paradis. Det är dessutom en mycket fin merit inför framtiden.
Branscher & yrken

Gruvarbetare

Gruvindustrin har förändrats till att bli en högteknologisk bransch och att vara gruvarbetare är därför inte längre ett tungt arbete på samma sätt som det var tidigare. Numera behöver man snarare personer som är duktiga på att köra maskiner via dator och joystick än som är starka med släggan.
Guide till jobbet

Förhandlingsskola

Lönesamtalet är en viktig del i lönesättningen för många anställda.
LÄs mer om: På jobbet

Svensk i Norge

Från början var det pengarna som lockade Oscar Reuterwall till Oslo. Nu är det vännerna och gemenskapen bland svenskarna som håller honom kvar.
LÄs mer om: Utland

Hitta sommarjobb 2016

Nu är det hög tid att börja söka sommarjobb för 2016. Vi ger dig några tips på vägen.
LÄs mer om: Hitta jobbet

Don efter person

Vi har satt ihop en liten lista på olika jobb som passar tonåringar som är tillräckligt gamla för att få söka ett ”riktigt jobb”.
LÄs mer om: Hitta jobbet

Lagar & regler

Skatteavdrag för dig som pluggar på annan ort

Du som studerar på universitet/högskola och åker hem på sommaren och jobbar har möjlighet att få avdrag.
LÄs mer om: Ekonomi

Jobba i Norge?

Om du ska flytta till eller jobba i Norge är det alltid bra att känna till vad som gäller och vad du bör tänka på som svensk. Här får du några praktiska råd.
LÄs mer om: Utland

Håll koll på pengarna

Privatekonomens bästa tips inför sommarjobbet.
LÄs mer om: Ekonomi

Jobba vitt!

Om du jobbar svart får du bland annat sämre grundlön, ingen övertidsersättning, inget arbetsintyg eller sjukersättning.
LÄs mer om: Ekonomi

Antal jobb på siten just nu!

2480
Branscher & yrken
Psykolog
Som psykolog möter man människor som har det svårt i livet på olika sätt.

Läkare
Läkare spelar en central roll inom sjukvården. Jobbet kräver en förmåga att kombinera medicinska kunskaper med mänsklig förståelse.

Flygledare
En flygledares huvuduppgift är att vägleda flygplanen genom luftrummet på ett säkert, smidigt och miljövänligt sätt.

Arkitekt
En arkitekt ritar byggnader av olika slag. Det kan vara allt från villor och lägenheter till simhallar och kontor.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!FrÅga om sommarjobb
Är du osäker på dina rättigheter och skyldigheter när du jobbar. Fråga oss om allt från anställningsbevis till semesterersättning.
ställ din fråga
Undersökning

Vilken är din drömbransch?

IT & telekom
Finans
Handel
Industri
Hotell & restaurang
Vård & omsorg
Stat & myndigheter
Bygg
Annan