Lagar & regler

Ta inte vilket sommarjobb som helst!

Sommarlovet närmar sig med stormsteg, vilket naturligtvis även innebär att dagen då du ska börja ditt nya sommarjobb rycker allt närmre. Det finns dock en hel del saker som man bör tänka på innan man kastar sig in i arbetslivet. Som anställd har man vissa rättigheter. Det vill säga att även om du är ung och gör ditt första inträde på arbetsmarknaden så ska du ha vissa förväntningar på din arbetsgivare och vara väl införstådd med vilka krav du kan ställa, precis som arbetsgivaren gör på dig

Det finns arbetsgivare som är väldigt bra och sen finns det de som är mindre bra. Skulle du råka ut för den sistnämnda kategorin ska du stå upp för dig själv och då underlättar det oerhört om man vet vilka rättigheter man har.

För att undvika att en mindre seriös arbetsgivare erbjuder dig ett sommarjobb gäller det att hålla utkik efter några smärre avvikelser. Till exempel så vill du under inga omständigheter provjobba utan lön, jobba svart eller jobba enbart mot provision. Med den typen av erbjudande så försvinner din trygghet rakt ut genom fönstret.

Om en potentiell arbetsgivare föreslår att du ska provjobba utan lön gäller det att dra öronen åt sig. Verkligheten funkar inte så. Vill jag testa sommarens nya glassnyhet provsmakar jag inte innan jag väljer om jag vill betala. Jag kollar vad den innehåller och gör en bedömning baserat på vad jag tycker om och vad som skulle passa mig utifrån vad som står i innehållsförteckning och beskrivning. Samma sak gäller sommarjobbare. Som arbetsgivare läser man CV och personligt brev, gör intervjuer och baserat på just dina kvalifikationer och förtjänster avgör man om man är villig att satsa på just dig. Alltså, inget gratisjobb!

Att jobba svart innebär att både du och företaget struntar i att betala skatt och arbetsgivaravgifter, försäkringar och övertidsersättningar. Det kan kanske verka en smula lockande men är absolut inget att rekommendera. Bortsett från att du kommer att jobba en hel sommar utan att få arbetsintyg som visar att du har varit anställd riskerar du även att helt hamna utan skydd om du skulle råka ut för en olycka.

Utan den där lilla papperslappen som kallas arbetsintyg kommer dina månader som sommarjobbare inte synas någonstans. Du kan med andra ord aldrig lägga ditt jobb bland vare sig referenser eller arbetslivserfarenhet i ditt CV. Den enda som egentligen vinner något på denna typ av anställning i längden är bara arbetsgivaren.

Så har vi då den sistnämnda kategorin; provisionsjobb. Det finns väldigt många bra provisionsjobb. Provisionsjobb kan rent av vara det ultimata förstagångsjobbet som ofta innefattar telefonförsäljning eller värvning. Har du bara en fast grundlön med möjlighet att öka på din inkomst baserat på hur mycket du säljer eller hur många du värvar så är det jättebra.

Om du däremot är helt utan fast grundlön och din inkomst endast baseras på hur mycket du kan kränga eller värva, ja då är det mindre bra. Oseriösa företag brukar arbeta enligt den sistnämnda principen. Så därför; om du provisionsjobbar – se till att du har en grundlön. Vi vill ju inte att du ska jobba en hel sommar utan så mycket som ett korvöre i ersättning.
Jobb i Fokus

Upptäck världen som reseledare

Du som längtar efter en spännande utmaning skall absolut ansöka som reseledare hos STS Alpresor. Du har chansen att få arbeta med positiva människor i den vackraste och mest stimulerande miljö som finns; Alpernas paradis. Det är dessutom en mycket fin merit inför framtiden.
Attraktiva arbetsgivare

STS Alpresor

Du som längtar efter en spännande utmaning ska absolut ansöka som reseledare hos STS Alpresor.
Guide till jobbet
Så fixar du sommarjobbet

Så fixar du sommarjobbet

Checklista med åtta enkla och snabba tips.
LÄs mer om: Hitta jobbet

Sikte mot chefskap

Sikte mot chefskap

Långa arbetstider och ensamheten på toppen är inget som skrämmer unga akademiker.
LÄs mer om: Karriär

Framtidsyrken

Framtidsyrken

Funderar du över vilken utbildning du ska välja? Då kan det vara en bra idé att sätta sig in i hur arbetsmarknaden för olika yrken kommer att se ut om fem år.
LÄs mer om: Karriär

Svensk i Norge

Svensk i Norge

Från början var det pengarna som lockade Oscar Reuterwall till Oslo. Nu är det vännerna och gemenskapen bland svenskarna som håller honom kvar.
LÄs mer om: Utland

Lagar & regler

Regler om arbetstid vid sommarjobb

Regler för dig som är under 18
LÄs mer om: Lagar

Skatteavdrag för dig som pluggar på annan ort

Du som studerar på universitet/högskola och åker hem på sommaren och jobbar har möjlighet att få avdrag.
LÄs mer om: Ekonomi

Jobba i Norge?

Om du ska flytta till eller jobba i Norge är det alltid bra att känna till vad som gäller och vad du bör tänka på som svensk. Här får du några praktiska råd.
LÄs mer om: Utland

Vad ska man betala i skatt när man sommarjobbar?

Vägledning i skattedjungeln för dig som ska jobba extra.
LÄs mer om: Ekonomi

Antal jobb på siten just nu!

2351
Senaste jobben
  • Modell - Extrajobb. Barn till kräftskiva, Lön: 400 kr
  • Modell - Extrajobb. Vuxna till kräftskiva, Lön: 400 kr
  • Statist - Extrajobb. Samkönat par sökes för reklamfilm, Lön: 999 kr
  • ICA Banken söker studenter för extrajobb som kundrådgivare
  • Extrajobb - Extrajobb. Glada Och Härliga Bartenders Till Event , Konserter
  • arbeta extra inom lager mån-fre i Eskilstuna/Strängnäs
  • Extrajobb inom kundtjänst till välkänt inkassobolag
  • Crew - Extrajobb. A-fotograf sökes
  • TV-publik - Extrajobb. Publik till Breaking News med Filip och Fredrik
  • Statist - Extrajobb. Kvinna i 40 års åldern sökes till reklamfilm för bilmärke, Lön: 5 000 kr
Branscher & yrken
Psykolog
Psykolog
Som psykolog möter man människor som har det svårt i livet på olika sätt.

Läkare
Läkare
Läkare spelar en central roll inom sjukvården. Jobbet kräver en förmåga att kombinera medicinska kunskaper med mänsklig förståelse.

Flygledare
Flygledare
En flygledares huvuduppgift är att vägleda flygplanen genom luftrummet på ett säkert, smidigt och miljövänligt sätt.

Arkitekt
Arkitekt
En arkitekt ritar byggnader av olika slag. Det kan vara allt från villor och lägenheter till simhallar och kontor.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!Undersökning

Vilken är din drömbransch?

IT & telekom
Finans
Handel
Industri
Hotell & restaurang
Vård & omsorg
Stat & myndigheter
Bygg
Annan