Guide till jobbet

Få fart på karriären

Fyra tips om karriärplanering.
Hur ska man tänka när man fått sitt första jobb efter examen?
Skaffa dig erfarenheter, lär dig nya saker och ta egna initiativ. Ställ frågor om det är något du inte vet hur man ska göra och lär dig av dem som har erfarenhet. Det är nu du ska omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken, särskilt om du har ett jobb med koppling till din utbildning. Jobba även aktivt med att utvidga ditt kontaktnät. Att ha en mentor med erfarenhet från samma bransch och/eller yrkesroll, som man kan bolla tankar och idéer med, är också bra.

Är det bäst att byta jobb ofta eller stanna kvar länge på samma jobb?
Idag är det vanligt att man byter jobb ofta. Den ökade rörligheten är i många fall positiv eftersom den kan ge såväl ökad bredd som djup samt snabbare löneökning. Men det finns inget rätt eller fel här, utan det beror helt på din situation. Fundera på din arbetssituation idag och vad syftet med att byta jobb är; om du känner att du utvecklas och trivs finns det ingen anledning att byta. Och var inte orolig för att du får ett tunt CV om du jobbar länge på samma företag – utveckling kan man ändå alltid beskriva på ett bra sätt.

Bör man vara kräsen och vänta på "drömjobbet" eller är det viktigare att komma in på arbetsmarknaden?
Vänta inte på drömjobbet. Det som är ditt drömjobb idag är kanske inte det imorgon. Försök att hålla dig till den bransch som du vill jobba i, men var inte rädd att ta ett jobb som en språngbräda till något annat som du siktar på. Kanske kan det ge dig viktiga erfarenheter och kontakter. Tänk strategiskt i ditt jobbval och fundera över olika vägval – fråga dig själv vad du kan lära dig av det här för att komma dit du vill. Det viktiga är att jobba fokuserat och ha ditt drömjobb i sikte.

Ska man karriärplanera?
Absolut. Utvärdera dig själv och gå igenom vad du har för egenskaper, intressen, kompetenser, erfarenheter, utbildning med mera för att komma fram till vad du kan och vill göra i ditt yrkesliv. Fundera även på dina värderingar – vad behöver du för att trivas på en arbetsplats? När du vet och kan kommunicera det ökar sannolikheten att du får jobbet du vill ha. Man ska dessutom alltid titta på marknadens behov och matcha det med sina erfarenheter och kompetenser. Hur ser min arbetsmarknad ut – är den stor eller liten, bred eller smal? Jobba proaktivt. Bygg upp och utnyttja ditt nätverk och dina kontakter, och bearbeta marknaden med intresseansökningar, som är ett underskattat sätt att få jobb på. Omkring 70 % av alla jobb aldrig syns i platsannonser, så det är viktigt att hitta andra vägar till drömjobbet.
Jobb i Fokus

Har du vad som krävs för att jobba i en biofåtölj i sommar?

Snart har du chansen att bli en av våra tre bioguider i sommar! Vi söker dig som brinner för film och som tror dig kunna göra grymma filmrecensioner.

Upptäck världen som reseledare

Du som längtar efter en spännande utmaning skall absolut ansöka som reseledare hos STS Alpresor. Du har chansen att få arbeta med positiva människor i den vackraste och mest stimulerande miljö som finns; Alpernas paradis. Det är dessutom en mycket fin merit inför framtiden.
Branscher & yrken
Gruvarbetare

Gruvarbetare

Gruvindustrin har förändrats till att bli en högteknologisk bransch och att vara gruvarbetare är därför inte längre ett tungt arbete på samma sätt som det var tidigare. Numera behöver man snarare personer som är duktiga på att köra maskiner via dator och joystick än som är starka med släggan.
Guide till jobbet
Så fixar du sommarjobbet

Så fixar du sommarjobbet

Checklista med åtta enkla och snabba tips.
LÄs mer om: Hitta jobbet

Så skriver du en jobbansökan

Så skriver du en jobbansökan

När du snickrar ihop en jobbansökan är det viktigt att fundera på vilket sätt du matchar de kvalifikationer som efterfrågas i platsannonsen.
LÄs mer om: Ansökan

Få fart på karriären

Få fart på karriären

Fyra tips om karriärplanering.
LÄs mer om: Karriär

Svensk i Norge

Svensk i Norge

Från början var det pengarna som lockade Oscar Reuterwall till Oslo. Nu är det vännerna och gemenskapen bland svenskarna som håller honom kvar.
LÄs mer om: Utland

Lagar & regler

Regler om arbetstid vid sommarjobb

Regler för dig som är under 18
LÄs mer om: Lagar

Jobba i Norge?

Om du ska flytta till eller jobba i Norge är det alltid bra att känna till vad som gäller och vad du bör tänka på som svensk. Här får du några praktiska råd.
LÄs mer om: Utland

Vad ska man betala i skatt när man sommarjobbar?

Vägledning i skattedjungeln för dig som ska jobba extra.
LÄs mer om: Ekonomi

Jobba vitt!

Om du jobbar svart får du bland annat sämre grundlön, ingen övertidsersättning, inget arbetsintyg eller sjukersättning.
LÄs mer om: Ekonomi

Antal jobb på siten just nu!

0
Senaste jobben
  • Modell - Extrajobb. Familjer till lekfull modevisning!, Lön: 1 500 kr
  • Studenter med truckkort till Adecco
  • Interim Koncernredovisningsekonom med intresse för controlling
  • Telefonintervjuare på kvällstid sökes till statlig myndighet
  • Telefonintervjuare på dagtid sökes till statlig myndighet
  • Studenter sökes till lagerjobb!
  • Övrigt - Extrajobb. Delta I En Djupintervju - Tjäna 500kr*, Lön: 500 kr
  • Statist - Extrajobb. Vår tid är nu söker 70-tals statister i Göteborg, Lön: 400 kr
  • Statist - Extrajobb. Tv-serien "vår tid är nu" söker kvinnliga statister för inspelning i Göteborg 2 oktober!, Lön: 400 kr
  • Boendestödjare till...
Branscher & yrken
Psykolog
Psykolog
Som psykolog möter man människor som har det svårt i livet på olika sätt.

Läkare
Läkare
Läkare spelar en central roll inom sjukvården. Jobbet kräver en förmåga att kombinera medicinska kunskaper med mänsklig förståelse.

Flygledare
Flygledare
En flygledares huvuduppgift är att vägleda flygplanen genom luftrummet på ett säkert, smidigt och miljövänligt sätt.

Arkitekt
Arkitekt
En arkitekt ritar byggnader av olika slag. Det kan vara allt från villor och lägenheter till simhallar och kontor.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!FrÅga om sommarjobb
Är du osäker på dina rättigheter och skyldigheter när du jobbar. Fråga oss om allt från anställningsbevis till semesterersättning.
ställ din fråga
Undersökning

Vilken är din drömbransch?

IT & telekom
Finans
Handel
Industri
Hotell & restaurang
Vård & omsorg
Stat & myndigheter
Bygg
Annan