Guide till jobbet

Inför din intervju

SÄ Àr det Àntligen dags. Du har kontaktat arbetsgivare, skickat in ditt CV och sÄ ringer telefonen och du blir kallad till intervju. Att gÄ pÄ sina första jobbintervjuer kan fÄ den mest lugna person att bli nervös.

Lite stress kan visserligen vara bra; man blir fokuserad och mÄlmedveten. För mycket nervositet Ä andra sidan skapar lÄsningar och gör dig spÀnd, vilket kan leda till att intervjun inte gör dig rÀttvisa. Hur undviker man dÄ det sistnÀmnda? Som med sÄ mycket annat gÀller det helt enkelt att vara vÀl förberedd.

1. LÀr kÀnna bolaget
Att vara vÀl insatt i det företag som du planerar att jobba i Àr en av de viktigaste delarna av din förberedelse. Det Àr alltid roligt att kunna imponera pÄ intervjuaren att du har tagit dig tid att Àgna dig Ät lite seriös research om företaget. Ofta Àr arbetsgivaren mer intresserad av att anstÀlla nÄgon som respekterar, förstÄr och kÀnner en entusiasm för organisationen, inte bara nÄgon som vill ha ett jobb, vilket jobb som helst. LÀs pÄ företagets hemsida och sök pÄ internet och tidningar.

2. LÀr kÀnna dig sjÀlv
Eftersom du har tagit dig tid att forska om företaget och vad de har att erbjuda gÀller det att Àven klura ut vad du kan erbjuda företaget. Se dig sjÀlv lite som en försÀljare som ska sÀlja in Ärhundrades vara, vilket i det hÀr fallet Àr din kompetens och erfarenhet.

Ju mer du vet om dig sjÀlv, desto större sjÀlvförtroende kommer du att fÄ. GÄ igenom ditt CV ett par gÄnger innan intervjun och reflektera lite över vad du gjort och vad det har gett dig i form av erfarenhet. Har du till exempel varit klassordförande i elevrÄdet sÄ har du tveklöst drag av ledarskap och erfarenhet av samarbete.

Det trixiga i det hÀr Àr att inte framhÀva sig till den grad att man upplevs som arrogant. HÀr Àr det Àven pÄ sin plats att understryka att det Àr du som blir intervjuad. Det Àr en knepig balansgÄng att undvika att bli den som dominerar samtalet. Försök att hÄll dig till korta men relevanta svar och lÄt intervjuaren föra dansen.

3. Öva, öva, öva
Att ha gjort efterforskningar om företaget och hittat din personliga försÀljningsstrategi av dina kunskaper och erfarenheter kommer absolut att ge dig ett försprÄng under intervjun. Det Àr dock inget som ger dig rutin. För att fÄ lite rutin, speciellt nÀr man aldrig har varit pÄ en intervju tidigare, fÄr man helt enkelt öva.

Be vÀnner och bekanta sÀtta ihop lite frÄgor som de kan grilla dig med. Visst, det kan kanske kÀnnas lite smÄfÄnigt men det Àr inget mot vad det kan göra pÄ intervjun nÀr frÄgorna kommer haglandes och man drabbas av tunghÀfta. Och bÀsta sÀttet att undvika tunghÀfta Àr att ha besvarat frÄgorna tidigare.

SjÀlva övningen Àr ingen ersÀttning för den faktiska intervjun men du har fÄtt prova pÄ hur det kan vara att sitta i den heta stolen. Du kommer att ha en uppfattning om vad som ska ske, vilket kommer att bÀttra pÄ ditt sjÀlvförtroende.

4. Kommunikation och kroppssprÄk
Den muntliga kommunikationen anvÀnder du dig av medvetet för att presentera dina fÀrdigheter. Försök att prata tydligt och lugnt med ett vÄrdat sprÄk. SvÀrord, slang och ofrivilliga kroppsljud hör inte hemma nÀr man vill imponera pÄ en potentiell arbetsgivare.

Även om kroppssprĂ„ket till stor del Ă€r omedvetet kan tĂ€nka pĂ„ det och anvĂ€nda det till sin fördel. Ögonkontakt Ă€r till exempel avgörande. Ser du inte din intervjuare i ögonen nĂ€r de talar kan de ladas att tro att du Ă€r totalt ointresserad, tittar du inte dem i ögonen nĂ€r du sjĂ€lv talar ger du ett nervöst och osĂ€kert intryck.

SÄ kan Àven vara fallet med allt för vilt gestikulerande. Det signalerar nervositet och att du Àr forcerad, dessutom finns det risk att du slÄr till nÄgon eller vÀlter nÄgot i din nÀrhet. Försök att anvÀnd smÄ gester för att signalera din entusiasm. Det rÀcker lÄngt.

Öva lite innan intervjun. Du kan spela in dig sjĂ€lv med videokamera nĂ€r dina vĂ€nner testintervjuar dig för att se hur ditt kroppssprĂ„k blir.

5. Utseendet
Det kan vara jÀttesvÄrt att vÀlja klÀder för en sommarjobbsintervju men man kan fÄ en ganska god insikt om vilken stil man ska sÀtta pÄ sig baserat pÄ de efterforskningar man gjort om företaget. PÄ det hela taget bör man vara hel och ren, med strukna klÀder. Att borsta igenom hÄret, se till att naglarna Àr rena och att tÀnderna Àr borstade Àr ocksÄ en god ide.

Det Àr en svÄr balansgÄng det dÀr med att styla sig inför en intervju, du vill ju samtidigt inte verka slÀtstruken eller opersonlig. Men ett gott rÄd Àr att anvÀnda dig av din personliga stil samtidigt som du kan tona ner den i vissa avseenden.

6. Dagen D
NÀr sÄ den stora dagen har kommit Àr det A och O att komma i tid. Bortsett frÄn att det pÄvisar att du kan planera din tid sÄ visar det Àven att du respekterar andras tid. Tro mig, det finns inget mer stressande Àn att komma Ängandes fem minuter för sent till en intervju. I det lÀget Àr du inte bara orolig för vad intervjuaren tÀnker om dig du Àr Àven mer benÀgen att glömma allt du tidigare övat pÄ. Stressade lÀgen har en tendens att koppla reptilhjÀrnan pÄ autopilot. Planerar du sÄ att du istÀllet kommer 10-15 min för tidigt har du gott om tid att se över dina papper, samla tankarna och hinna gÄ pÄ toaletten.
Jobb i Fokus

Har du vad som krÀvs för att jobba i en biofÄtölj i sommar?

Snart har du chansen att bli en av vÄra tre bioguider i sommar! Vi söker dig som brinner för film och som tror dig kunna göra grymma filmrecensioner.

UpptÀck vÀrlden som reseledare

Du som lÀngtar efter en spÀnnande utmaning skall absolut ansöka som reseledare hos STS Alpresor. Du har chansen att fÄ arbeta med positiva mÀnniskor i den vackraste och mest stimulerande miljö som finns; Alpernas paradis. Det Àr dessutom en mycket fin merit inför framtiden.
Branscher & yrken
Statliga jobb

Statliga jobb

Det finns gott om möjligheter inom staten för den som söker intressanta och utvecklande arbetsuppgifter.
Guide till jobbet
Sikte mot chefskap

Sikte mot chefskap

LÄnga arbetstider och ensamheten pÄ toppen Àr inget som skrÀmmer unga akademiker.
LÄs mer om: KarriĂ€r

Framtidsyrken

Framtidsyrken

Funderar du över vilken utbildning du ska vÀlja? DÄ kan det vara en bra idé att sÀtta sig in i hur arbetsmarknaden för olika yrken kommer att se ut om fem Är.
LÄs mer om: KarriĂ€r

Bli en ovÀrderlig sommarjobbare

Bli en ovÀrderlig sommarjobbare

Punktlistan som gör dig ovÀrderlig pÄ jobbet.
LÄs mer om: Inspiration

SÄ blir du mer kreativ pÄ jobbet

SÄ blir du mer kreativ pÄ jobbet

Kreativitetsutvecklaren Bengt Renander tipsar.
LÄs mer om: PĂ„ jobbet

Lagar & regler

Skatteavdrag för dig som pluggar pÄ annan ort

Du som studerar pÄ universitet/högskola och Äker hem pÄ sommaren och jobbar har möjlighet att fÄ avdrag.
LÄs mer om: Ekonomi

Jobba i Norge?

Om du ska flytta till eller jobba i Norge Àr det alltid bra att kÀnna till vad som gÀller och vad du bör tÀnka pÄ som svensk. HÀr fÄr du nÄgra praktiska rÄd.
LÄs mer om: Utland

HÄll koll pÄ pengarna

Privatekonomens bÀsta tips inför sommarjobbet.
LÄs mer om: Ekonomi

Jobba vitt!

Om du jobbar svart fÄr du bland annat sÀmre grundlön, ingen övertidsersÀttning, inget arbetsintyg eller sjukersÀttning.
LÄs mer om: Ekonomi

Antal jobb på siten just nu!

0
Senaste jobben
  • Modell - Extrajobb. Familjer till lekfull modevisning!, Lön: 1 500 kr
  • Studenter med truckkort till Adecco
  • Interim Koncernredovisningsekonom med intresse för controlling
  • Telefonintervjuare pĂ„ kvĂ€llstid sökes till statlig myndighet
  • Telefonintervjuare pĂ„ dagtid sökes till statlig myndighet
  • Studenter sökes till lagerjobb!
  • Övrigt - Extrajobb. Delta I En Djupintervju - TjĂ€na 500kr*, Lön: 500 kr
  • Statist - Extrajobb. VĂ„r tid Ă€r nu söker 70-tals statister i Göteborg, Lön: 400 kr
  • Statist - Extrajobb. Tv-serien "vĂ„r tid Ă€r nu" söker kvinnliga statister för inspelning i Göteborg 2 oktober!, Lön: 400 kr
  • Boendestödjare till...
Branscher & yrken
Psykolog
Psykolog
Som psykolog möter man mÀnniskor som har det svÄrt i livet pÄ olika sÀtt.

LĂ€kare
LĂ€kare
LÀkare spelar en central roll inom sjukvÄrden. Jobbet krÀver en förmÄga att kombinera medicinska kunskaper med mÀnsklig förstÄelse.

Flygledare
Flygledare
En flygledares huvuduppgift Àr att vÀgleda flygplanen genom luftrummet pÄ ett sÀkert, smidigt och miljövÀnligt sÀtt.

Arkitekt
Arkitekt
En arkitekt ritar byggnader av olika slag. Det kan vara allt frÄn villor och lÀgenheter till simhallar och kontor.

AnmÀl dig till vÄrt nyhetsbrev!FrÅga om sommarjobb
Är du osäker på dina rättigheter och skyldigheter när du jobbar. Fråga oss om allt från anställningsbevis till semesterersättning.
ställ din fråga
Undersökning

Vilken Àr din drömbransch?

IT & telekom
Finans
Handel
Industri
Hotell & restaurang
VĂ„rd & omsorg
Stat & myndigheter
Bygg
Annan