Guide till jobbet

Sommarjobba utomlands

Har man haft lite problem med att hitta ett sommarjobb hÀr hemma i Sverige eller rent av kÀnner att man behöver en total förÀndring, kan ett jobb utomlands under en period vara ett alternativ. SjÀlva tanken pÄ att fÄ besöka ett helt nytt land, fÄ ta del av en ny kultur och ett nytt sprÄk kan vara oerhört frestande.

Vilket land?

Det första du mÄste besluta dig för Àr var nÄgonstans du skulle vilja jobba. HÀr gÀller det att vara en smula förnuftig och ta hÀnsyn till dina kunskaper om var du vill Äka. Det ultimata kan kanske vara att inte Äka sjÀlv utan planera sitt sommarÀventyr tillsammans med en vÀn och förlÀgga sommarjobbet till nÄgot land ni kanske har besökt tidigare.

Ett annat sÀtt att begrÀnsa alla de potentiella platser man skulle vilja jobba i Àr att övervÀga dina möjligheter att hitta bostad och hitta jobb. Har du kanske en bekant eller nÄgot form av nÀtverk knutet till ett sÀrskilt land kan det innebÀra en enorm trygghet.

Du ska ocksĂ„ fundera lite över om du vill vara lĂ„st till en specifik plats eller om du gĂ€rna skulle vilja resa runt och prova pĂ„ lite olika saker pĂ„ olika destinationer. Är det senare nĂ„got för dig sĂ„ kan det kanske vara en god ide att vĂ€lja en sĂ„ kallad sĂ€ker destination i sjĂ€lva inledningsfasen. Det vill sĂ€ga att du börjar med ett sommarjobb som inte ligger allt för lĂ„ngt hemifrĂ„n. Alternativt att du kĂ€nner nĂ„gon som har kontakter sĂ„ att ditt sommarjobb Ă€r sĂ€krat, Ă„tminstone för ett tag.

Hitta jobbet

Det bÀsta Àr förstÄs om man kan hitta ett jobb innan man Äker. VÀl pÄ plats kommer det frÀmst handla om jobb som inte krÀver nÄgon större erfarenhet. Det kan till exempel vara arbete pÄ barer och restauranger, utdelning av flygblad, försÀljning eller enklare administrativa jobb. Dessa förslag hör förmodligen inte till de mest ÄtrÄvÀrda jobb som finns, men det ger dig en start och du fÄr förmodligen betalt per dag eller vecka.

För att lÀgga beslag pÄ den hÀr typen av sommarjobb fÄr man helt sonika gÄ in pÄ barer, butiker och andra företag och prata med förestÄndaren, Àgaren eller chefen. Presentera dig, se till att lÀmna kontaktuppgifter och hör av dig efter ett par dagar igen. RÀkna inte med att de ringer tillbaka och erbjuder dig ett jobb, hÀr gÀller det att vara framÄt. Har du ingen speciell erfarenhet men vet vad du kan sÄ framhÀv det. Var Àrlig! Det absolut vÀrsta som kan hÀnda Àr ju faktiskt bara att chefen ska komma ihÄg vad du sa i framtiden.

GÄr du bet pÄ att hitta ett jobb hÀnder det inte sÄ vÀldigt mycket. Du Äker helt sonika hem och fortsÀtter att göra vad det nu var du gjorde innan resan började. Om du Ä andra sidan hittar ett jobb en hel sommar att se fram emot med nya erfarenheter och nya bekantskaper.

Förbered dig noga

Det Àr bra att undersöka vilken typ av kompetens som efterfrÄgas mest i de lÀnder du Àr intresserad av. PÄ sÄ sÀtt kan du lÀtt matcha dina erfarenheter, vilket gör att du lÀttare kommer hitta jobb pÄ den plats du bestÀmmer dig för.

Sen bör man se över sitt ekonomiska lĂ€ge. Att ge sig ivĂ€g utomlands för att arbeta krĂ€ver en budget och ett sparkapital. Du kan naturligtvis ha ordnat ett jobb innan du Ă„ker eller ha turen att fĂ„ en anstĂ€llning som pĂ„ en gĂ„ng ger dig tillgĂ„ng till en bra levnadsstandard. Men det kan ocksĂ„ visa sig att din lön inte ens tĂ€cker dina boendekostnader. DĂ€rför Ă€r en buffert ett mĂ„ste som ekonomisk trygghet – inte minst om nĂ„got oförutsĂ€gbart hĂ€nder.

Bostad Àr en annan sak som det Àr göra sÄ mycket research som möjligt om innan du Äker. Kanske finns det nÄgon internetsajt dÀr lediga lÀgenheter annonseras ut, eller sÄ kan du försöka hitta en mÀklare som du kan ta kontakt med innan du Äker. Om inte annat sÄ Àr det bra att kolla upp prisvÀrda hotell och vandrarhem innan du Äker, sÄ har du en trygghet om du inte skulle hitta en lÀmplig bostad pÄ direkten.

Glöm inte heller att prata med ditt försÀkringsbolag för att se vilket skydd du behöver innan du Äker ivÀg. Kontrollera ocksÄ om du behöver vaccinera dig.
Jobb i Fokus

Har du vad som krÀvs för att jobba i en biofÄtölj i sommar?

Snart har du chansen att bli en av vÄra tre bioguider i sommar! Vi söker dig som brinner för film och som tror dig kunna göra grymma filmrecensioner.

UpptÀck vÀrlden som reseledare

Du som lÀngtar efter en spÀnnande utmaning skall absolut ansöka som reseledare hos STS Alpresor. Du har chansen att fÄ arbeta med positiva mÀnniskor i den vackraste och mest stimulerande miljö som finns; Alpernas paradis. Det Àr dessutom en mycket fin merit inför framtiden.
Lagar & regler

Jobba i Norge?

Norden har en gemensam arbetsmarknad, men det betyder inte att vi har likadana system eller samma regler. Om du ska flytta till eller jobba i Norge Àr det alltid bra att kÀnna till vad som gÀller och vad du bör tÀnka pÄ som svensk. HÀr fÄr du nÄgra praktiska rÄd.
Guide till jobbet
SÄ skriver du en jobbansökan

SÄ skriver du en jobbansökan

NÀr du snickrar ihop en jobbansökan Àr det viktigt att fundera pÄ vilket sÀtt du matchar de kvalifikationer som efterfrÄgas i platsannonsen.
LÄs mer om: Ansökan

Sikte mot chefskap

Sikte mot chefskap

LÄnga arbetstider och ensamheten pÄ toppen Àr inget som skrÀmmer unga akademiker.
LÄs mer om: KarriĂ€r

Förhandlingsskola

Förhandlingsskola

Lönesamtalet Àr en viktig del i lönesÀttningen för mÄnga anstÀllda.
LÄs mer om: PĂ„ jobbet

Framtidsyrken

Framtidsyrken

Funderar du över vilken utbildning du ska vÀlja? DÄ kan det vara en bra idé att sÀtta sig in i hur arbetsmarknaden för olika yrken kommer att se ut om fem Är.
LÄs mer om: KarriĂ€r

Lagar & regler

Regler om arbetstid vid sommarjobb

Regler för dig som Àr under 18
LÄs mer om: Lagar

Skatteavdrag för dig som pluggar pÄ annan ort

Du som studerar pÄ universitet/högskola och Äker hem pÄ sommaren och jobbar har möjlighet att fÄ avdrag.
LÄs mer om: Ekonomi

HÄll koll pÄ pengarna

Privatekonomens bÀsta tips inför sommarjobbet.
LÄs mer om: Ekonomi

Jobba vitt!

Om du jobbar svart fÄr du bland annat sÀmre grundlön, ingen övertidsersÀttning, inget arbetsintyg eller sjukersÀttning.
LÄs mer om: Ekonomi

Antal jobb på siten just nu!

0
Senaste jobben
  • Modell - Extrajobb. Familjer till lekfull modevisning!, Lön: 1 500 kr
  • Studenter med truckkort till Adecco
  • Interim Koncernredovisningsekonom med intresse för controlling
  • Telefonintervjuare pĂ„ kvĂ€llstid sökes till statlig myndighet
  • Telefonintervjuare pĂ„ dagtid sökes till statlig myndighet
  • Studenter sökes till lagerjobb!
  • Övrigt - Extrajobb. Delta I En Djupintervju - TjĂ€na 500kr*, Lön: 500 kr
  • Statist - Extrajobb. VĂ„r tid Ă€r nu söker 70-tals statister i Göteborg, Lön: 400 kr
  • Statist - Extrajobb. Tv-serien "vĂ„r tid Ă€r nu" söker kvinnliga statister för inspelning i Göteborg 2 oktober!, Lön: 400 kr
  • Boendestödjare till...
Branscher & yrken
Psykolog
Psykolog
Som psykolog möter man mÀnniskor som har det svÄrt i livet pÄ olika sÀtt.

LĂ€kare
LĂ€kare
LÀkare spelar en central roll inom sjukvÄrden. Jobbet krÀver en förmÄga att kombinera medicinska kunskaper med mÀnsklig förstÄelse.

Flygledare
Flygledare
En flygledares huvuduppgift Àr att vÀgleda flygplanen genom luftrummet pÄ ett sÀkert, smidigt och miljövÀnligt sÀtt.

Arkitekt
Arkitekt
En arkitekt ritar byggnader av olika slag. Det kan vara allt frÄn villor och lÀgenheter till simhallar och kontor.

AnmÀl dig till vÄrt nyhetsbrev!FrÅga om sommarjobb
Är du osäker på dina rättigheter och skyldigheter när du jobbar. Fråga oss om allt från anställningsbevis till semesterersättning.
ställ din fråga
Undersökning

Vilken Àr din drömbransch?

IT & telekom
Finans
Handel
Industri
Hotell & restaurang
VĂ„rd & omsorg
Stat & myndigheter
Bygg
Annan