Lagar & regler

Jobba i Norge?

Norden har en gemensam arbetsmarknad, men det betyder inte att vi har likadana system eller samma regler. Om du ska flytta till eller jobba i Norge Àr det alltid bra att kÀnna till vad som gÀller och vad du bör tÀnka pÄ som svensk. HÀr fÄr du nÄgra praktiska rÄd.
Arbets- och uppehÄllstillstÄnd
Om du Àr svensk medborgare behöver du inte söka arbets- eller uppehÄllstillstÄnd i Norge. Har du ett icke-nordiskt medborgarskap gÀller andra regler. Ta kontakt med Norges ambassad i Stockholm, www.norge.se eller med Utlendingsdirektoratet i Oslo, www.udi.no .

Folkbokföring och skattenummer
Ska du flytta till Norge eller vara i Norge i mer Àn 6 mÄnader mÄste du folkbokföra dig dÀr. Ta kontakt med skattemyndigheten i Sverige och meddela att du ska flytta. Ta sedan kontakt med Folkeregistret (www.skatteetaten.no) i din nya norska kommun nÀr du kommer dit. Fyll i blankett RF-1401 som finns pÄ deras hemsida. PÄ Folkeregistret, dit du mÄste gÄ personligen, ska du kunna uppvisa giltig svensk legitimation som visar ditt svenska medborgarskap. NÀr du blir folkbokförd i Norge, fÄr du ett nytt, norskt personnumer (födselsnummer).

Om du inte ska flytta till Norge men bara jobba dĂ€r, eller om du ska bo dĂ€r kortare Ă€n 6 mĂ„nader, behöver du ett sĂ„ kallat D-nummer. Du fĂ„r D-numret, och ditt skattekort pĂ„ Skatteetaten (kallas lokalt för ”Likningskontoret”). För att fĂ„ detta mĂ„ste du Ă„ter igen kunna legitimera dig samt ta med dig en utskrift frĂ„n folkbokföringsregistret i Sverige.

SocialförsÀkring
Börjar du jobba i Norge kommer du som utgÄngspunkt att höra till det norska socialförsÀkringssystemet, inte det svenska (undantag finns för vissa grupper och situationer!). Den norska Arbetsförmedlingen och FörsÀkringskassan heter NAV. Du finner en hel del information pÄ deras hemsida, www.nav.no

Om du vid tidpunkten för din flytt/byte av arbetsland, mottar nÄgra sociala bidrag, exempelvis sjukpenning, förÀldrapenning etc, Àr det viktigt att du kontaktar FörsÀkringskassan i Sverige innan du flyttar eller tar nytt/kompletterande jobb i Norge. Att flytta eller byta arbetsland kan fÄ konsekvenser! Se Àven den nordiska socialförsÀkringsportalen, www.nordsoc.se efter den 3 juni.

Skatt
Du behöver ett norskt skattekort om du ska jobba i Norge (se ovan). Som utlÀnning som flyttar till eller tar arbete i Norge under en begrÀnsad period, kan du i vissa fall fÄ kraftigt reducerad skatt. LÀs mer om detta pÄ www.skatteetaten.no . Det Àr ocksÄ ofta ekonomiskt fördelaktigt att ta jobb i Nordnorge, eftersom man frÄn norsk sida vill locka mÀnniskor att bosÀtta sig eller arbeta dÀr. Besök ocksÄ gÀrna den nordiska skatteportalen www.nav.no . DÀr finner du de flesta lediga jobb i Norge. Det finns Àven privata förmedlingar. Det finns ocksÄ möjlighet att som arbetslös i Sverige, ta med dig din svenska A-kassa i upp till 3 mÄnader för att söka jobb i Norge. Kontakta i sÄfall din svenska Arbetsförmedling och A-kassa.

A-kassa
Till skillnad frÄn i Sverige Àr den norska arbetslöshetsförsÀkringen inbyggd i socialförsÀkringssskyddet, d.v.s. sÄ fort du jobbar i Norge omfattas du av den norska arbetslöshetsförsÀkringen. Har du arbetat kort tid i Norge kan du sammanlÀgga den tid du varit med i en A-kassa i Sverige, för att leva upp till arbetskrav för att kunna fÄ ersÀttning i Norge. Ta kontakt med www.nav.no , eller din nuvarande svenska A-kassa för att höra mer om reglerna.

Tull och införsel av bil
Ta kontakt med den norska tullen, www.toll.no för att höra vad du behöver göra om du vill ha med dig din bil, möbler, husdjur m.m. vid en flytt till Norge. Oftast lönar det sig inte rent ekonomiskt att ta med sig bilen frÄn Sverige till Norge. Om du ÀndÄ vÀljer att göra det ska bilen registreras om och besiktigas i Norge.

För mer information om reglerna i Norge och vad du behöver tÀnka pÄ, besök Nordiska ministerrÄdets informationsportal HallÄ Norden, www.hallonorden.org
Jobb i Fokus

UpptÀck vÀrlden som reseledare

Du som lÀngtar efter en spÀnnande utmaning skall absolut ansöka som reseledare hos STS Alpresor. Du har chansen att fÄ arbeta med positiva mÀnniskor i den vackraste och mest stimulerande miljö som finns; Alpernas paradis. Det Àr dessutom en mycket fin merit inför framtiden.
Guide till jobbet
Rekryteringskonsultens intervjutips

Rekryteringskonsultens intervjutips

NÄgra snabba rÄd om vad du bör tÀnka pÄ inför jobbintervjun.
Guide till jobbet
Framtidsyrken

Framtidsyrken

Funderar du över vilken utbildning du ska vÀlja? DÄ kan det vara en bra idé att sÀtta sig in i hur arbetsmarknaden för olika yrken kommer att se ut om fem Är.
LÄs mer om: KarriĂ€r

Svensk i Norge

Svensk i Norge

FrÄn början var det pengarna som lockade Oscar Reuterwall till Oslo. Nu Àr det vÀnnerna och gemenskapen bland svenskarna som hÄller honom kvar.
LÄs mer om: Utland

Don efter person

Don efter person

Vi har satt ihop en liten lista pĂ„ olika jobb som passar tonĂ„ringar som Ă€r tillrĂ€ckligt gamla för att fĂ„ söka ett ”riktigt jobb”.
LÄs mer om: Hitta jobbet

Gör karriÀr i Norge

Gör karriÀr i Norge

MÄnga som flyttar till Norge jobbar i barer eller pÄ lager. Men det finns jobb att söka Àven för den som redan börjat klÀttra pÄ karriÀrstegen.
LÄs mer om: Utland

Lagar & regler

Regler om arbetstid vid sommarjobb

Regler för dig som Àr under 18
LÄs mer om: Lagar

Skatteavdrag för dig som pluggar pÄ annan ort

Du som studerar pÄ universitet/högskola och Äker hem pÄ sommaren och jobbar har möjlighet att fÄ avdrag.
LÄs mer om: Ekonomi

HÄll koll pÄ pengarna

Privatekonomens bÀsta tips inför sommarjobbet.
LÄs mer om: Ekonomi

Jobba vitt!

Om du jobbar svart fÄr du bland annat sÀmre grundlön, ingen övertidsersÀttning, inget arbetsintyg eller sjukersÀttning.
LÄs mer om: Ekonomi

Antal jobb på siten just nu!

0
Senaste jobben
  • Modell - Extrajobb. Familjer till lekfull modevisning!, Lön: 1 500 kr
  • Studenter med truckkort till Adecco
  • Interim Koncernredovisningsekonom med intresse för controlling
  • Telefonintervjuare pĂ„ kvĂ€llstid sökes till statlig myndighet
  • Telefonintervjuare pĂ„ dagtid sökes till statlig myndighet
  • Studenter sökes till lagerjobb!
  • Övrigt - Extrajobb. Delta I En Djupintervju - TjĂ€na 500kr*, Lön: 500 kr
  • Statist - Extrajobb. VĂ„r tid Ă€r nu söker 70-tals statister i Göteborg, Lön: 400 kr
  • Statist - Extrajobb. Tv-serien "vĂ„r tid Ă€r nu" söker kvinnliga statister för inspelning i Göteborg 2 oktober!, Lön: 400 kr
  • Boendestödjare till...
Branscher & yrken
Psykolog
Psykolog
Som psykolog möter man mÀnniskor som har det svÄrt i livet pÄ olika sÀtt.

LĂ€kare
LĂ€kare
LÀkare spelar en central roll inom sjukvÄrden. Jobbet krÀver en förmÄga att kombinera medicinska kunskaper med mÀnsklig förstÄelse.

Flygledare
Flygledare
En flygledares huvuduppgift Àr att vÀgleda flygplanen genom luftrummet pÄ ett sÀkert, smidigt och miljövÀnligt sÀtt.

Arkitekt
Arkitekt
En arkitekt ritar byggnader av olika slag. Det kan vara allt frÄn villor och lÀgenheter till simhallar och kontor.

AnmÀl dig till vÄrt nyhetsbrev!Undersökning

Vilken Àr din drömbransch?

IT & telekom
Finans
Handel
Industri
Hotell & restaurang
VĂ„rd & omsorg
Stat & myndigheter
Bygg
Annan