Lagar & regler

Ta inte vilket sommarjobb som helst!

Sommarlovet nÀrmar sig med stormsteg, vilket naturligtvis Àven innebÀr att dagen dÄ du ska börja ditt nya sommarjobb rycker allt nÀrmre. Det finns dock en hel del saker som man bör tÀnka pÄ innan man kastar sig in i arbetslivet. Som anstÀlld har man vissa rÀttigheter. Det vill sÀga att Àven om du Àr ung och gör ditt första intrÀde pÄ arbetsmarknaden sÄ ska du ha vissa förvÀntningar pÄ din arbetsgivare och vara vÀl införstÄdd med vilka krav du kan stÀlla, precis som arbetsgivaren gör pÄ dig

Det finns arbetsgivare som Àr vÀldigt bra och sen finns det de som Àr mindre bra. Skulle du rÄka ut för den sistnÀmnda kategorin ska du stÄ upp för dig sjÀlv och dÄ underlÀttar det oerhört om man vet vilka rÀttigheter man har.

För att undvika att en mindre seriös arbetsgivare erbjuder dig ett sommarjobb gÀller det att hÄlla utkik efter nÄgra smÀrre avvikelser. Till exempel sÄ vill du under inga omstÀndigheter provjobba utan lön, jobba svart eller jobba enbart mot provision. Med den typen av erbjudande sÄ försvinner din trygghet rakt ut genom fönstret.

Om en potentiell arbetsgivare föreslÄr att du ska provjobba utan lön gÀller det att dra öronen Ät sig. Verkligheten funkar inte sÄ. Vill jag testa sommarens nya glassnyhet provsmakar jag inte innan jag vÀljer om jag vill betala. Jag kollar vad den innehÄller och gör en bedömning baserat pÄ vad jag tycker om och vad som skulle passa mig utifrÄn vad som stÄr i innehÄllsförteckning och beskrivning. Samma sak gÀller sommarjobbare. Som arbetsgivare lÀser man CV och personligt brev, gör intervjuer och baserat pÄ just dina kvalifikationer och förtjÀnster avgör man om man Àr villig att satsa pÄ just dig. AlltsÄ, inget gratisjobb!

Att jobba svart innebÀr att bÄde du och företaget struntar i att betala skatt och arbetsgivaravgifter, försÀkringar och övertidsersÀttningar. Det kan kanske verka en smula lockande men Àr absolut inget att rekommendera. Bortsett frÄn att du kommer att jobba en hel sommar utan att fÄ arbetsintyg som visar att du har varit anstÀlld riskerar du Àven att helt hamna utan skydd om du skulle rÄka ut för en olycka.

Utan den dÀr lilla papperslappen som kallas arbetsintyg kommer dina mÄnader som sommarjobbare inte synas nÄgonstans. Du kan med andra ord aldrig lÀgga ditt jobb bland vare sig referenser eller arbetslivserfarenhet i ditt CV. Den enda som egentligen vinner nÄgot pÄ denna typ av anstÀllning i lÀngden Àr bara arbetsgivaren.

SÄ har vi dÄ den sistnÀmnda kategorin; provisionsjobb. Det finns vÀldigt mÄnga bra provisionsjobb. Provisionsjobb kan rent av vara det ultimata förstagÄngsjobbet som ofta innefattar telefonförsÀljning eller vÀrvning. Har du bara en fast grundlön med möjlighet att öka pÄ din inkomst baserat pÄ hur mycket du sÀljer eller hur mÄnga du vÀrvar sÄ Àr det jÀttebra.

Om du dĂ€remot Ă€r helt utan fast grundlön och din inkomst endast baseras pĂ„ hur mycket du kan krĂ€nga eller vĂ€rva, ja dĂ„ Ă€r det mindre bra. Oseriösa företag brukar arbeta enligt den sistnĂ€mnda principen. SĂ„ dĂ€rför; om du provisionsjobbar – se till att du har en grundlön. Vi vill ju inte att du ska jobba en hel sommar utan sĂ„ mycket som ett korvöre i ersĂ€ttning.
Jobb i Fokus

Har du vad som krÀvs för att jobba i en biofÄtölj i sommar?

Snart har du chansen att bli en av vÄra tre bioguider i sommar! Vi söker dig som brinner för film och som tror dig kunna göra grymma filmrecensioner.

UpptÀck vÀrlden som reseledare

Du som lÀngtar efter en spÀnnande utmaning skall absolut ansöka som reseledare hos STS Alpresor. Du har chansen att fÄ arbeta med positiva mÀnniskor i den vackraste och mest stimulerande miljö som finns; Alpernas paradis. Det Àr dessutom en mycket fin merit inför framtiden.
Branscher & yrken
Kock

Kock

Även om en hel del rutinuppgifter, som att hacka grönsaker, ingĂ„r i yrket sĂ„ Ă€r kock ett skapande arbete dĂ€r man mĂ„ste vara intresserad av att testa nya smaker och kombinationer.
Guide till jobbet
SĂ„ fixar du sommarjobbet

SĂ„ fixar du sommarjobbet

Checklista med Ă„tta enkla och snabba tips.
LÄs mer om: Hitta jobbet

Sikte mot chefskap

Sikte mot chefskap

LÄnga arbetstider och ensamheten pÄ toppen Àr inget som skrÀmmer unga akademiker.
LÄs mer om: KarriĂ€r

Bli en ovÀrderlig sommarjobbare

Bli en ovÀrderlig sommarjobbare

Punktlistan som gör dig ovÀrderlig pÄ jobbet.
LÄs mer om: Inspiration

Don efter person

Don efter person

Vi har satt ihop en liten lista pĂ„ olika jobb som passar tonĂ„ringar som Ă€r tillrĂ€ckligt gamla för att fĂ„ söka ett ”riktigt jobb”.
LÄs mer om: Hitta jobbet

Lagar & regler

Regler om arbetstid vid sommarjobb

Regler för dig som Àr under 18
LÄs mer om: Lagar

Skatteavdrag för dig som pluggar pÄ annan ort

Du som studerar pÄ universitet/högskola och Äker hem pÄ sommaren och jobbar har möjlighet att fÄ avdrag.
LÄs mer om: Ekonomi

HÄll koll pÄ pengarna

Privatekonomens bÀsta tips inför sommarjobbet.
LÄs mer om: Ekonomi

Jobba vitt!

Om du jobbar svart fÄr du bland annat sÀmre grundlön, ingen övertidsersÀttning, inget arbetsintyg eller sjukersÀttning.
LÄs mer om: Ekonomi

Antal jobb på siten just nu!

0
Senaste jobben
  • Modell - Extrajobb. Familjer till lekfull modevisning!, Lön: 1 500 kr
  • Studenter med truckkort till Adecco
  • Interim Koncernredovisningsekonom med intresse för controlling
  • Telefonintervjuare pĂ„ kvĂ€llstid sökes till statlig myndighet
  • Telefonintervjuare pĂ„ dagtid sökes till statlig myndighet
  • Studenter sökes till lagerjobb!
  • Övrigt - Extrajobb. Delta I En Djupintervju - TjĂ€na 500kr*, Lön: 500 kr
  • Statist - Extrajobb. VĂ„r tid Ă€r nu söker 70-tals statister i Göteborg, Lön: 400 kr
  • Statist - Extrajobb. Tv-serien "vĂ„r tid Ă€r nu" söker kvinnliga statister för inspelning i Göteborg 2 oktober!, Lön: 400 kr
  • Boendestödjare till...
Branscher & yrken
Psykolog
Psykolog
Som psykolog möter man mÀnniskor som har det svÄrt i livet pÄ olika sÀtt.

LĂ€kare
LĂ€kare
LÀkare spelar en central roll inom sjukvÄrden. Jobbet krÀver en förmÄga att kombinera medicinska kunskaper med mÀnsklig förstÄelse.

Flygledare
Flygledare
En flygledares huvuduppgift Àr att vÀgleda flygplanen genom luftrummet pÄ ett sÀkert, smidigt och miljövÀnligt sÀtt.

Arkitekt
Arkitekt
En arkitekt ritar byggnader av olika slag. Det kan vara allt frÄn villor och lÀgenheter till simhallar och kontor.

AnmÀl dig till vÄrt nyhetsbrev!Undersökning

Vilken Àr din drömbransch?

IT & telekom
Finans
Handel
Industri
Hotell & restaurang
VĂ„rd & omsorg
Stat & myndigheter
Bygg
Annan