Lagar & regler

Ta inte vilket sommarjobb som helst!

Sommarlovet närmar sig med stormsteg, vilket naturligtvis även innebär att dagen då du ska börja ditt nya sommarjobb rycker allt närmre. Det finns dock en hel del saker som man bör tänka på innan man kastar sig in i arbetslivet. Som anställd har man vissa rättigheter. Det vill säga att även om du är ung och gör ditt första inträde på arbetsmarknaden så ska du ha vissa förväntningar på din arbetsgivare och vara väl införstådd med vilka krav du kan ställa, precis som arbetsgivaren gör på dig

Det finns arbetsgivare som är väldigt bra och sen finns det de som är mindre bra. Skulle du råka ut för den sistnämnda kategorin ska du stå upp för dig själv och då underlättar det oerhört om man vet vilka rättigheter man har.

För att undvika att en mindre seriös arbetsgivare erbjuder dig ett sommarjobb gäller det att hålla utkik efter några smärre avvikelser. Till exempel så vill du under inga omständigheter provjobba utan lön, jobba svart eller jobba enbart mot provision. Med den typen av erbjudande så försvinner din trygghet rakt ut genom fönstret.

Om en potentiell arbetsgivare föreslår att du ska provjobba utan lön gäller det att dra öronen åt sig. Verkligheten funkar inte så. Vill jag testa sommarens nya glassnyhet provsmakar jag inte innan jag väljer om jag vill betala. Jag kollar vad den innehåller och gör en bedömning baserat på vad jag tycker om och vad som skulle passa mig utifrån vad som står i innehållsförteckning och beskrivning. Samma sak gäller sommarjobbare. Som arbetsgivare läser man CV och personligt brev, gör intervjuer och baserat på just dina kvalifikationer och förtjänster avgör man om man är villig att satsa på just dig. Alltså, inget gratisjobb!

Att jobba svart innebär att både du och företaget struntar i att betala skatt och arbetsgivaravgifter, försäkringar och övertidsersättningar. Det kan kanske verka en smula lockande men är absolut inget att rekommendera. Bortsett från att du kommer att jobba en hel sommar utan att få arbetsintyg som visar att du har varit anställd riskerar du även att helt hamna utan skydd om du skulle råka ut för en olycka.

Utan den där lilla papperslappen som kallas arbetsintyg kommer dina månader som sommarjobbare inte synas någonstans. Du kan med andra ord aldrig lägga ditt jobb bland vare sig referenser eller arbetslivserfarenhet i ditt CV. Den enda som egentligen vinner något på denna typ av anställning i längden är bara arbetsgivaren.

Så har vi då den sistnämnda kategorin; provisionsjobb. Det finns väldigt många bra provisionsjobb. Provisionsjobb kan rent av vara det ultimata förstagångsjobbet som ofta innefattar telefonförsäljning eller värvning. Har du bara en fast grundlön med möjlighet att öka på din inkomst baserat på hur mycket du säljer eller hur många du värvar så är det jättebra.

Om du d√§remot √§r helt utan fast grundl√∂n och din inkomst endast baseras p√• hur mycket du kan kr√§nga eller v√§rva, ja d√• √§r det mindre bra. Oseri√∂sa f√∂retag brukar arbeta enligt den sistn√§mnda principen. S√• d√§rf√∂r; om du provisionsjobbar ‚Äď se till att du har en grundl√∂n. Vi vill ju inte att du ska jobba en hel sommar utan s√• mycket som ett korv√∂re i ers√§ttning.
Jobb i Fokus

Har du vad som krävs för att jobba i en biofåtölj i sommar?

Snart har du chansen att bli en av våra tre bioguider i sommar! Vi söker dig som brinner för film och som tror dig kunna göra grymma filmrecensioner.

Upptäck världen som reseledare

Du som längtar efter en spännande utmaning skall absolut ansöka som reseledare hos STS Alpresor. Du har chansen att få arbeta med positiva människor i den vackraste och mest stimulerande miljö som finns; Alpernas paradis. Det är dessutom en mycket fin merit inför framtiden.
Guide till jobbet
Sikte mot chefskap

Sikte mot chefskap

Långa arbetstider och ensamheten på toppen är inget som skrämmer unga akademiker. Allt fler vill bli chef och karriärcoachen Nina Jansdotter visar hur du når det målet.
Guide till jobbet
Få fart på karriären

Få fart på karriären

Fyra tips om karriärplanering.
LÄs mer om: Karri√§r

Framtidsyrken

Framtidsyrken

Funderar du över vilken utbildning du ska välja? Då kan det vara en bra idé att sätta sig in i hur arbetsmarknaden för olika yrken kommer att se ut om fem år.
LÄs mer om: Karri√§r

Studentporträtt

Studentporträtt

Två studenter berättar om sina erfarenheter av sommarjobb.
LÄs mer om: Inspiration

Så blir du mer kreativ på jobbet

Så blir du mer kreativ på jobbet

Kreativitetsutvecklaren Bengt Renander tipsar.
LÄs mer om: P√• jobbet

Lagar & regler

Regler om arbetstid vid sommarjobb

Regler för dig som är under 18
LÄs mer om: Lagar

Jobba i Norge?

Om du ska flytta till eller jobba i Norge är det alltid bra att känna till vad som gäller och vad du bör tänka på som svensk. Här får du några praktiska råd.
LÄs mer om: Utland

Vad ska man betala i skatt när man sommarjobbar?

Vägledning i skattedjungeln för dig som ska jobba extra.
LÄs mer om: Ekonomi

Jobba vitt!

Om du jobbar svart får du bland annat sämre grundlön, ingen övertidsersättning, inget arbetsintyg eller sjukersättning.
LÄs mer om: Ekonomi

Antal jobb på siten just nu!

0
Senaste jobben
  • Modell - Extrajobb. Familjer till lekfull modevisning!, L√∂n: 1 500 kr
  • Studenter med truckkort till Adecco
  • Interim Koncernredovisningsekonom med intresse f√∂r controlling
  • Telefonintervjuare p√• kv√§llstid s√∂kes till statlig myndighet
  • Telefonintervjuare p√• dagtid s√∂kes till statlig myndighet
  • Studenter s√∂kes till lagerjobb!
  • √Ėvrigt - Extrajobb. Delta I En Djupintervju - Tj√§na 500kr*, L√∂n: 500 kr
  • Statist - Extrajobb. V√•r tid √§r nu s√∂ker 70-tals statister i G√∂teborg, L√∂n: 400 kr
  • Statist - Extrajobb. Tv-serien "v√•r tid √§r nu" s√∂ker kvinnliga statister f√∂r inspelning i G√∂teborg 2 oktober!, L√∂n: 400 kr
  • Boendest√∂djare till...
Branscher & yrken
Psykolog
Psykolog
Som psykolog möter man människor som har det svårt i livet på olika sätt.

Läkare
Läkare
Läkare spelar en central roll inom sjukvården. Jobbet kräver en förmåga att kombinera medicinska kunskaper med mänsklig förståelse.

Flygledare
Flygledare
En flygledares huvuduppgift är att vägleda flygplanen genom luftrummet på ett säkert, smidigt och miljövänligt sätt.

Arkitekt
Arkitekt
En arkitekt ritar byggnader av olika slag. Det kan vara allt från villor och lägenheter till simhallar och kontor.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!Undersökning

Vilken är din drömbransch?

IT & telekom
Finans
Handel
Industri
Hotell & restaurang
Vård & omsorg
Stat & myndigheter
Bygg
Annan